• Reinout Van Zandycke

Volgers op Twitter

Volg je 5 nieuwe mensen, dan zal er jou 1 terugvolgen. Dat wijst een grootschalig onderzoek uit. Is het dan eigenlijk wel nog de moeite om nieuwe mensen te volgen? Het is toch een tip die ik vaak tegenkom.


In tegenstelling tot andere nieuwe media zoals Facebook, moeten relaties op Twitter niet wederkerig zijn. Een grootschalig onderzoek (Haewoon, Changhyun, & Park, 2010) naar miljoenen relaties op Twitter wijst uit dat er op Twitter relatief weinig wordt teruggevolgd.

In slechts 22,1% van de volgrelaties volgden beide tweeps elkaar.


Dit kan gezien worden als een zeer laag ratio. Zeker als deze resultaten worden vergeleken met een medium als Flickr die een wederkerigheidratio heeft van 84%.


Een goede tip?


Met deze cijfers kan je je nu afvragen of nieuwe mensen volgen wel een goede tactiek is om je personal brand op Twitter naar een hoger niveau te tillen. Het is toch een tip die je vaak tegenkomt op verschillende blogs.📷


Het blijft voor mij een goede manier wanneer het volgen van nieuwe mensen zeer gericht gebeurt. Ga niet zomaar tweeps volgen. Volg diegene waar je iets terug kan verwachten: een nieuwe (belangrijke) relatie en/of interessante content.


Waarom?


Voor de mensen die niet ‘bekend’ zijn blijft het een eenvoudige manier om je ‘snel’ te profileren. Al moet er wel opgelet worden dat je niet massaal veel meer mensen volgt dan dat je volgers hebt. Je mag immers niet overkomen als een spammer.


In combinatie met het delen van kwalitatieve content blijft gericht nieuwe mensen volgen een goede tactiek, ook ondanks er waarschijnlijk maar 20% je zal terugvolgen.


Ook voor mensen die al een grote bekendheid hebben verworven blijft het belangrijk nieuwe tweeps te volgen. Politici hebben bijvoorbeeld het ‘geluk’ dat men snel een groot aantal volgers krijgen vanwege hun bekendheid. Voor hen is het ook belangrijk terug te volgen. Een politicus (of een bedrijf) moet tenslotte luisteren nu hun kiezers/klanten, of toch tenminste die perceptie opwekken.


Conclusie: Blijf nieuwe mensen (terug)volgen, maar doe dit gericht.


bron: Haewoon, K., Changhyun, L., & Park, H. (2010). What is Twitter, a Social Network or a News Media?Department of Computer Science. Daejeon: KAIST.

Reinout Van Zandycke

CEO of EXPOSURE

contact

Spanjestraat 141

8800 Roeselare

+32 486 72 16 45

reinout@exposure.be

BE 0637.831.616

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon